Cestování

Myslete na bezpečí svých dětí i při cestování v autě v zimě

Možná se vám to bude zdát na první pohled zbytečné, nebo přehnané a pomyslíte si, co je možné dělat při jízdě s dětmi v zimě jinak než v jiných ročních obdobích. Ale ano, je to skutečně tak, že v zimních měsících je potřeba znát určitá pravidla, která je důležité dodržovat pro bezpečnou jízdu všech jízdy zúčastněných. 

Praktické i nebezpečné termolahve 

Určitě je znáte, praktický pomocník, díky kterému udržíte čaj nebo jiné pití teplé či studené. Avšak pozor. V autě se nejednou stane, že musíte rychle zabrzdit a polít se horkým čajem může být pro malé dítě velmi nebezpečné. Než čaj do láhve nalejete, nechte jej mírně ochladnout. Nemusíte mít obavu, že nevydrží dost teplý po dobu delší jízdy, termolahve udrží teplotu po mnoho hodin. Teplý nápoj by vám v zimě v autě rozhodně neměl chybět. 

Dostatek dek či jiných druhů přikrývek 

Dětem i dospělým je při sezení velmi rychle chladno. Deka je doporučovaná jako permanentní vybavení auta po celé chladné období. Nikdy nevíte, kde uvíznete a jak dlouho budete čekat na pomoc. Vrstvení dekami, spacákem nebo plédem zahřeje a nebudete se bát, jak dobu cesty či čekání přečkáte. 

Děti upoutávejte bez bund 

Napadlo vás, že v případě, že dítko oblečete do naducané zimní bundy, může v zimě způsobit, že dítě v autosedačce nebude upoutané bezpečně? Je to tak. Tlustá vrstva i možnost pohybu v bundě způsobují, že dítě není upoutané natěsno a v případě nehody nebo náhlého zabrzdění jej bezpečností pásy nemusí udržet. Dítě se může vysvléct, nebo špatně pohnout a bezpečnostní funkce pásů není plněna. Proto před jízdou děti vysvlečte do svetru či mikiny. Speciálně dělány jsou zimní fusaky pro miminka, které mají speciální otvory právě k protažení pásů dovnitř. U větších dětí volte právě přikrývky, deky, ale bundu odložte. 

Lopatka a písek 

Nepůjdeme se hrát, nemějte obavu. Tyto důležité pomocníky byste měli taktéž vozit v autě po celou zimu. V případě, že nebudete moci někde vyjet, budou vyjety zmrzlé koleje nebo budete svědky nehody, budou vám připadat k nezaplacení. Na lopatce nešetřete, důležitá je její pevnost. S její pomocí bude-li kovová, rozsekáte i zmrzlé vyjeté koleje, budete-li mít nedostatek vlastního písku, pod sněhem budete moci najít štěrk, hlínu a odsekat si…  

Termo oblečení 

Na dlouhou cestu můžete sobě i dětem obléknout termo oblečení. Proč jej používat jen na sport nebo túry do lesa. V autě se často potíme a vlhké oblečení působí rychle chlad i nachlazení. Termo prádlo vám s tímto pomůže a budete se všichni cítit příjemně. Neméně důležité jsou ponožky. V zimní obuvi se chodidla potí ještě víc, než je standardní, od nohou je lidem zima velmi často. Nabalte si pro jistotu náhradní ponožky i do auta. 

Jestliže budete před cestou v zimě připraveni, nezaskočí vás ani situace, kdy uvíznete v zácpě nebo nesjízdném kopci. Čekání na pomoc se nezaleknete a budete rádi, že jste si vše důležité neopomněli do auta naložit. 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *